Wilde kruiden bouillon

Langzamerhand komt het koudere weer steeds iets dichterbij. Wanneer het weer kouder wordt, krijg ik behoefte aan warmer eten. Soep bijvoorbeeld! Om een supergezonde wilde soep boordevol vitaminen te maken, maak ik zelf bouillon van wild geplukte kruiden.

Wilde planten bevatten meer voedingstoffen en zijn sterker. Wilde planten worden niet constant vertroeteld met water op het juiste moment en door bemesting. Wilde planten leven vaak in moeilijkere leefomstandigheden dan de groente uit de supermarkt. Veel groente moet snel groeien, dit gaat ten koste van de voedingsstoffen. Wilde kruiden doen het op hun eigen tempo. Zij moeten alles zelf doen en hun eigen voedingsstoffen zien te regelen. Hierdoor hebben wilde kruiden een beter ontwikkeld wortelsysteem, ze zijn minder lui en verwend laat maar zeggen. Onze supermarktgroenten zijn door de makkelijke leefomstandigheden lui gemaakt. Waarom zou je veel moeite doen om diepe wortels te ontwikkelen, wanneer dit niet nodig is? Wilde planten hebben wel baat bij diepe en goed ontwikkelede wortels. Diepe wortels betekend meer kans op voeding uit de grond. Wilde planten moeten zich verweren tegen insecten en micro-organismen die de plant wel zien zitten als maal. Het is noodzakelijk voor wilde planten om een afweersysteem op te bouwen om zichzelf te beschermen. Wilde planten moeten een afweersysteem opbouwen tegen de stoffen in de lucht, de bodem en het water, net als wij dat doen. Wanneer wij wilde planten eten, krijgen wij een deel van deze beschermingsmiddelen binnen. De bescherming die zij hebben opgebouwd worden op deze manier doorgegeven aan ons. Door deze eigenschappen hebben wilde planten vaak een opbouwende, bloed reinigende en ontgiftende werking op ons lichaam.

Wilde planten eten uit eigen omgeving is daarom geen verkeerd idee. Overal om ons heen staat het vol met superfoods! Het enige wat wij moeten doen is de planten leren kennen en gebruik maken van alles wat ze ons te bieden hebben.

Nu snap ik dat niet iedereen er op zit te wachten om elke dag een bord vol paardenbloemblad naar binnen te proppen. Maar soep… daar houden de meeste mensen wel van. Soep is een makkelijke manier om wilde planten en al hun vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

Wilde kruiden bouillon maken kan op twee manieren. Je kunt een bouillon trekken van verse bladeren of een wilde bouillonpoeder maken.

Willde-bouillonpasta

Dit heb je nodig:

  • Verse wilde kruiden (2 handen vol) zoals: brandnetelblad (de topjes), zevenblad, zuringblad, duizendblad, veldkers, look-zonder-look, melganzenvoet, bijvoet, zevenblad en knopkruid.
  • Zeezout
  • 1 ui

Zo maak je de bouillonpoeder:

  • Pluk kruiden
  • Was thuis de kruiden en verwijder de harde deeltjes zoals stengels
  • Hak de kruiden en ui in stukjes
  • Weeg de kruiden en de ui
  • Nu ga je zout toevoegen. Voeg voor elke 100 gram kruiden 15 gram zout toe.
  • Maal de kruiden en de ui fijn tot een pasta in de blender, met de staafmixer of in een keukenmachine

Je kunt wisselen van kruidensamenstelling om uit te proberen welke combinatie van kruiden het lekkerst is.

Gedroogde wilde bouillonpoeder

Je kunt in plaats van een pasta ook een poeder maken. Hiervoor droog je de geplukte kruiden. Na het drogen maal je de kruiden fijn en voeg je wat zout toe.

Getrokken wilde bouillon

Een tweede manier om wilde bouillon te maken is door de kruiden te laten trekken. Ga op pad en verzamel wilde eetbare kruiden. Stop de kruiden samen met een ui, knoflook, wortel, prei en eventueel andere groente (restjes of kontjes) naar keuze samen met water in een pan. Je kunt ook wat laurierbladeren en kruidnagel toevoegen. Laat een paar uur op laag vuur pruttelen. Zeef de groente uit de bouillon en het is klaar voor gebruik. Wanneer je veel in een keer maakt, kun je de bouillon invriezen.


De bouillon is ook lekker wanneer je hem alleen van wilde kruiden trekt. Zelf gebruik ik hier graag: weegbree, brandnetel, paardenbloemblad en wortel, ridderzuring blad en wortel en grote klit wortel voor. Daar voeg ik wat verse kurkuma, en een paar knoflookteentjes en eventueel een uitje aan toe. Dit laat ik voor een paar uur op de laagste stand pruttelen. Met het koudere weer drink ik regelmatig een kopje van deze versterkende en opbouwende bouillon. Qua kruiden samenstelling wissel ik vaak af.

Experimenteer met welke wilde planten jij de bouillon het lekkerst vind. Ga eens op pad en probeer uit. Voor deze bouillon kun je verse en gedroogde kruiden gebruiken. De smaak met gedroogde kruiden is iets krachtiger.

Veel plukplezier en veel smakelijke soepjes gewenst!  

Foto van Amanda
Amanda

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mijn website gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën. Door de website te blijven gebruiken ga ik er van uit dat je hiermee akkoord gaat. Lees het privacybeleid voor meer informatie.

Mijn website gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën. Door de website te blijven gebruiken ga ik er van uit dat je hiermee akkoord gaat. Lees het privacybeleid voor meer informatie.